Hur man gör en islykta, passa på nu när det är minusgrader, i alla fall ni som inte har en stor frys.
Fyll en hink med vatten
Ställ den där det är minusgrader, efter 4 till 24 timmar har du fått ca 5 cmeters isskorpa
Är det svårt att se, prova att lysa ner i hinken. Är det ca 5 cm ( tunnare ömtåligare, tjockare hinken går sönder) kan du vända hinken upp och ned, gärna på ett mjukt underlag, t.ex.. snö.
Prickxsis som man bygger sandslott lossnar isen från hinken prickxsis som sanden gör, om inte, slå inte mitt på botten av hinken ( Resultatet för mig brukar bli is till groggen vilket är bra men inte rätt ), pröva istället att lyfta några dm och släppa ner hinken i fritt fall eller om det inte funkar häll på några dl varmvatten på botten av hinken så lossnar isen.
Lyft bort hinken och ställ den bredvid. Mitt på botten (som nu är toppen) av den uppochnedvända ishink du har framför dig är isen tunnare,
Knacka hål på skorpan
och lyft ( en tunn lykta är starkast i detta läges botten, håll i långt ner ) och häll vattnet från ishinken i hinken, fyll på med mer vatten och vänta ca 12 tim så har du en ny islykta. Under tiden kan du i det hål vattnet lämnat efter sig i den ishink du tömt, sätta ett grav eller block eller värme eller diod eller bara ljus så blir det så här
När du har fått i hop ett antal lyktor kan man om det är mer än – 5, ju kallare ju lättare, stapla islyktor på varandra och genom att med t.ex. en petflaska hälla vatten på skarven mellan lyktorna, få dom att frysa ihop.
Med ett antal lyktor och ljus kan resultatet bli t.ex. så här.
De här har jag lärt mig av Britta å Janne i svängen.
P.S. ta me lyktorna till korsningen nedaför Berget klockan 12 på nyårsafton så ska vi bygga, glöm inte att ta med glöggen som blivit över.